Dahiliye
Dahiliye bölümü, yetişkin hastaların ilk ve en yaygın başvurdukları bölümdür. Bu bölüm için, hastalıkların başlangıçta teşhisini ve sonrasında tedavi ve yönlendirmesini sağlayan bilim dalı diyebiliriz. Dahiliye bölümü, vücut sistemleri hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve süreç takibi ile ilgilenir. Bunların yanında hastanemizin doktorları, hastaları hastalıklarından korunma ile ilgili bilgilendirir. Bu bölüm için 15 yaş üstü, yetişkin hasta sayılır.
Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?
Dahiliye bölümü; şeker hastalıkları (Diabetes Mellitus), koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, alt ve üst solunum hastalıklarına bakar. Ayrıca karaciğer ve safra yolları hastalıkları, hepatitler, anemi türleri, kemik erimesi, tiroit hastalıkları ve kanser hastalıkları da bölümün kapsamındadır. Tüm bunlarla birlikte, romatolojik, hematolojik malign hastalıklar ile meme, rahim, rahim ağzı, kalın bağırsak, prostat ve mesane kanseriyle de bu bölüm ilgilenmektedir. Bölüm, nefrotik sendrom, tansiyon, akut ve kronik böbrek yetmezliğiyle de ilgilenir.
Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus), kandaki şeker seviyesinin olması gereken aralığın üzerine çıkması durumudur. Hastalığın nedeni vücuttaki insülin hormonunun yetersiz olmasıdır. Hızlı ve istemsiz kilo kaybı, yaraların normalden geç iyileşmesi, bulanık görme en yaygın belirtilerindendir.
Koroner Kalp Hastalığı
Koroner kalp hastalığı, koroner arterler olarak bilinen ve kalbi besleyen atardamarların tıkanması veya daralması sonucu ortaya çıkan hastalıkların genel adıdır. Genellikle 40 yaş üstü bireylerde görülür. Göğüs ağrısı (Anjina Pekrotis), kalp krizi, kalp yetmezliği, aritmi (kalpte ritim bozukluğu) belirtilerindendir.
Kolesterol
Kolesterol, hücrelerin zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan yağ benzeri bir maddedir. Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesinin iki sebebi vardır. Bunlardan biri hayvansal kaynaklı ürünlerin, trans yağların vücuda fazla alınması; diğeri ise vücutta üretimin fazla olmasıdır. Bu üretim fazlalığı, genetiktir. Yüzde, özellikle göz çevresinde sarı renkli yağ bezeleri oluşumu, ayak bacaklarda ağrı ve uyuşma ve deri altında yağ birikimi belirtilerindendir.
Solunum Yolları Enfeksiyonu
Alt solunum yolları gırtlak, soluk borusu, akciğerlerden; üst solunum yolları burun ve yutaktan oluşmaktadır. Bu organlarda en çok görülen hastalık, enfeksiyondur. Öksürük, balgam, ateş yüksekliği, göğüs ağrısı, nefes darlığı bu belirtilerden biri veya birkaçı olabilir.
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer, 1200-1500 gr ağırlığı ile vücudun en büyük organıdır. Karaciğer yetmezliği ve kronik karaciğer hastalıkları vardır. Karaciğer yetmezliği, karaciğer fonksiyonlarının birden ve ağır şekilde bozulmasıdır. Hastalık ilerledikçe iştahsızlık, sarılık, bacaklarda ve karında sıvı birikimi gibi belirtiler gösterir. Kronik karaciğer hastalıkları ise halk arasında siroz olarak bilinir. Bacaklarda şişme ve ödem oluşumu, karında asit birikimi nedeniyle şişme, kas kaybı, kansızlık gibi belirtileri vardır. Safra, karaciğer tarafından üretilen ve sindirime yardımcı olan bir sıvıdır. Sarılık, karın ağrısı, yağlı ve kil renkli dışkı, safra yolları hastalıklarının belirtilerindendir.