Hematoloji
Hematoloji alanında sonuç almak için kullanılan kan testleri; tam kan sayımı, sedimantasyon ve koagülasyondur.
Tam kan sayımı; kandaki hücre sayısının ve oranının belirlenmesi amacıyla yapılır. Sağlığımız hakkında genel değerlendirmelerde kullanılan kan testidir. Kişilere uygulanan tedaviye cevap alınması hakkında bilgi almak amacıyla da yapılır. Tam kan sayımı ile lökositler, eritrositler ve trombositler ile ilgili hesaplamalar yapılır. Lökosit sayısını ölçmek amacıyla yapılan testte savunma sistemi ile ilgili bilgi alınır. Vücudumuz herhangi bir hastalığa karşı kendini savunması için akyuvar hücrelerini ön plana çıkarır.
Hematoloji Muayenelerinde Tam Kan Sayımı
Hematoloji kan ve kan rahatsızlıkları ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Kan hücreleri eritrositler, lökositler ve trombositlerdir. Eritrositler yani alyuvarlar yapısı itibari ile kana kırmızı rengini vermektedir. Oksijen ve karbondioksitin taşınması alyuvarlar aracılığı ile yapılır. Lökositler yani akyuvarlar ise vücuda giren herhangi bir mikroorganizmaya karşı savaş veren hücrelerdir. Trombositler pıhtılaşmayı sağlayan kan hücreleridir, vücut herhangi bir kanama ile karşı karşıya kaldığında trombositler bir araya gelerek kanamayı önler.
Vücudumuzda bulunan 5 farklı beyaz kan hücrelerinin sayımı önemlidir. Çünkü beş beyaz kan hücresi vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasında farklı görevler üstlenir. Azlığı ya da çokluğu bazı hastalıkların işareti olmaktadır. Kırmızı kan hücreleri için de aynı durum geçerlidir, protein taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki artış ve azalış da önemlidir. Trombositlerde artış olduğunda, trombositlerin hacmi(MPV) de artmaktadır. Kemik iliğindeki trombosit üretiminde de artış olacaktır bu değer (MPV) ile ilgili bilgi verir. Kırmızı kan hücrelerinde büyüme görüldüğünde bu değer yükselir. MCV azaldığında kırmızı kan hücrelerinde bir azalma görülür bunların sonucu bize demir eksikliği veya B12 vitamini eksikliği ile ilgili bilgiler sağlar. Ortalama ne kadar oksijen taşındığı ile ilgili bilgi veren değer hemoglobin (MCH) değeridir.