Odyoloji

Odyoloji

Odyoloji, işitme fonksiyonlarının takibi ve oluşabilecek herhangi bir sorunun önceden engellenmesi, eğer bu mümkün değilse mevcut soruna tanı konulması ile ilgilenen bilim dalıdır. Temel hedef, işitme ve denge kayıplarının tespit ve tedavisidir. Odyologlar, tanı koyduktan sonra, gerekli görmeleri halinde uygun işitme cihazı, yardımcı dinleme cihazları veya  koklear implant uygulama ve takip etme, gereken durumlarda özellikle bebek ve çocuklarda işitsel eğitim yaklaşımlarını ele alarak bireylerin rehabilitasyonunu gerçekleştirirler.

İşitme, bireyler arasındaki ve dış dünya ile iletişimin temel adımlarındandır. Bu sebeple;

  • Konuşmaların veya diğer seslerin duyulması ve anlaşılmasında bir sorun yaşıyorsanız,
  • Televizyon, radyo gibi cihazları çok yüksek sesle dinleme ihtiyacı duyuyorsanız,
  • Konuşurken yüksek sesle konuşuyorsanız,
  • Sosyal ortamınızda iletişim kurmanız zorlaştıysa işitme kaybından bahsedilebilir.

Odyoloji uzmanlarımız, bu gibi durumlardan bir ya da birkaçını yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurarak işitme testlerinizin yaptırması gerektiğini belirtmektedir, hastanemizde bulunan KBB polikliniği ve odyoloji uzmanlarımız bu konuda gerekli incelemeyi yapmaktadır.

Ayrıca rutin kontrol olarak, doğumu üzerinden 6 saat geçmiş olan bebeklere işitme testi uygulanabilir. Yenidoğan işitme testi, bebek uykudayken kulağına yerleştirilen bir prob ile yapılır. Kulak içindeki tüy hücrelerinin verilen sese tepkisi ile ölçülür.

İşitme Kaybının Nedenleri

Normal bir işitme düzeyi, kişinin sosyal ortamında çevresiyle kolaylıkla iletişim kurmasını, konuşulanları anlamasını sağlayan işitme düzeyi olarak tanımlanabilir. Normal işitme seviyesindeki bir kişinin, dış ortam seslerini algılaması karşılıklı iletişim kurmasını engellemez. Duyamama, anlaşamama ve ifade edememe ile başlayan işitme kaybında yukarıda saydığımız zamanla gelişen durumlar dışında, işitme kaybına sebep olabilecek çeşitli hastalıklar mevcuttur. Bunlar; Vertigo (baş dönmesi), Tinnitus (kulak çınlaması), tümörler, kulak kiri, Meniere hastalığı, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, genetik faktörler, orta kulakta sıvı birikimi, kafa yaralanmaları, kulak zarı iltihabı olarak sıralanabilir.

İşitme kaybının işitme sisteminin hangi bölümünde meydana geldiğinin tespiti ile birlikte tanı ve tedavi de kolaylaşacaktır. Bu hastalıklar dışında, yaşa, uzun yıllar gürültülü ortamda çalışmaya, darbe ve patlama gibi travmalara bağlı olarak da işitme kaybı meydana gelebilir. Ayrıca Odyoloji biliminde ani idiyopatik işitme kaybı olarak adlandırılan, ani oluşan işitme kayıpları görülebilir ve doğru tanı için tüm faktörlerin farklı boyutlarıyla ele alınması gerekmektedir. Hastanemizde muayene olan hastalara gerekli olan tüm tetkikler uygulanarak sorun tespit edilir ve tedavi için gerekli uygulamalar belirlenir.

Hemen Ara